Investičné podvody sú aj pri kryptomenách!

Investičné podvody

Investičné podvody! Pozor na rýchlu návratnosť

Kryptomeny sú úžastným fenoménom doby. Okrem technológie, ktoré ponúkajú po nich siahajú častokrát ľudia za účelom rýchleho zhodnotenia kapitálu. Nakúpiť kryptomenu a vybrať si zist 400% za mesiac je predsa úžastné nie? To sa síce stať môže, ale je to o šťastí o ničom inom. Pokiaľ však investujete cez nejakého sprostredkovateľa, ktorý vám bude garantovať mesačné % zisku, idete veľmi zlou cestou a na jej konci prichádza vytriezvenie. Prečo? Ako nenaletieť investičnému podvodu? Dá sa rozlíšiť? Čo si treba všímať?

Ak investujete, investujte sám!

V prvom rade by som rád dal do popredia túto vetu. Ak investujete, investujte sám. Pokiaľ tomu nerozumiete a potrebujete niekoho ďalšieho, aby vám poradil kam investovať, radšej svet kryptomien rýchlo opustite. Investícia do kryptomien dokáže byť riziková a aj stratová aj keď si ich zabezpečíte sami.  No ak si ich zabezpečíte cez niekoho ďalšieho, tak bude táto investícia stratová takmer určite. Pokiaľ chcete investovať, je dôležité venovať nejaký čas štúdiu kryptomien, technológii blockchain a fundamentom jednotlivých projektov, z ktorých si viete vybrať.

Prišla vám ponuka od známeho…

Po desiatich rokoch sa váš známy zrazu ozval s úžasnou ponukou, ako Vám zlepšiť život? Tak tu pozor! Pravdepodobne ide v nejakej ponzi alebo pyramíde. Pokiaľ sú v tom zakomponované aj kryptomeny tak to je takmer isté. Treba si zapamätať, že ak niečo vyzerá tak dobre, že by to mohla byť pravda, z najväčšou pravdepodobnosťou to pravda nebude. Pokiaľ Vás známy alebo neznámy bude chcieť zlanáriť na kávičku kde Vám vysvetlí niečo revolučné, je to dôvod na strach a vycúvanie kým to ešte ide.

Pokiaľ sa mu darí, načo sa chce s vami podeliť s touto vynikajúcou ponukou? No nebude to preto, lebo vás má rád, ale preto, že z toho niečo má. Takto sa nešťastne zvyknú zamieňať pojmy ako MLM a ponzi či pyramída. Dnes už je veľmi málo funkčných a legitímnych MLM projektov, väčšina je podvod a je potrebné si dať pozor. Takže pokiaľ vám prišla ponuka od niekoho na zaujímavý investičný projekt, treba byť obozretný.

Vysoké ROI? Rýchla návratnosť investície? Garancia %? Pozor!

Vo väčšine prípadov týchto „úspešných a revolučných“ projektov či spoločností ponúka pre upútanie pozornosti rýchlu návratnosť investície. Len pár týždňov či mesiacov. To by však znamenalo že pri vašom vklade napr. 0,5ETH dostanete do napr. dvoch mesiacov ďalší 0,5ETH. Znamenalo by to zhodnotenie 100% za 60 dní čo je pri solventnej firme nemožné. Ak dokážu takéto zisky robiť (a to len pre vás, a čo ešte tak oni?) tak sa s nimi nepotrebujú deliť medzi vás. Štandardné a legit zhodnotenie nejakých vkladov v MLM projektoch je okolo 5–10% ročne!!! Všetko ostatné je rizikové a čím vyššie ROI (Return on Investment – návrat investície) máte sľúbené, tým väčší pozor si treba dať. 

A ak od spoločnosti zaznie niekde slovný výraz ako „garantovaný výnos“  alebo „fixný výnos“ tak vedzte, že tam niečo nehrá a je pre vás ideálne čo najrýchlejšie prerušiť spoluprácu, ak už nejaká začala.

Spoločnosť sídliaca v kukuričnom poli či pod mostom?

Nie je to tak dávno, čo svet spoznal najväčší podvod v histórii kryptomien OneCoin alebo aj menej známy BitConnect. Oba tieto projekty nalákali investorov za sľubom vysokého zhodnotenia a iných benefitov. Mnohí s propagátorov sú v base a mnohí ešte na slobode. Peniaze však nik z okradnutých ľudí nevidel dodnes. OneCoin dokonca stále funguje a tvári sa ako legit projekt.

Toto boli však extrémy, no mnoho častejšie k vám zavítajú projekty investičných spoločností, ktoré po vašom krátkom hľadaní zistíte, že majú sídlo niekde v kukuričnom poli, garáži, kaviarni či pod mostom. Stačí si spoločnosť overiť, každá jedna musí mať platnú licenciou vo svojej krajine, no nemusíte pátrať až takto ďaleko. Stačí ak zistíte, že spoločnosť nemá vlastnú budovu, ale niečo podozrivé. Dosť v tomto pomáha google street view. Potom sa dá zistiť aj ID spoločnosti a pri hlbšom pátraní aj tržby či podieľníkov spoločnosti. Na základe týchto údajov si viete logicky dať do hromady, či to vyzerá legitímne alebo nie. Na toto nepotrebujete byť žiadny preborník vo finančníctve ani detektív.

Vlastný token projektu?

A okrem vyššie spomínaného sídla spoločnosti je často krát so spoločnosťou spomínané vlastné ICO. Tj. vlastný vydaný token touto spoločnosťou väčšinou na blockchaine Etherea ERC20, no po novom už aj na blockchaine Cardana . Takýto token si spoločnosť vytvorí a propaguje za niečo úžasné čo by si mali investori zakúpiť. Pravda je taká, že je to len token, ktorý pokrýva „hodnotu“ spoločnosti, čiže niečo ako akcie. Takýto token málokedy nájdete na coinmarketcap alebo coingecko, pretože nezmysly sa málokedy dokážu zalistovať na tieto stránky, i keď niektorým sa to podarí (Kauri!) Dôležité je vedieť, že narozdiel od štandardných kryptomien, sú tieto tokeny prudko centralizované a ich cena je často manipulovaná ručne samotnou spoločnosťou. Nie je žiadny logický dôvod kupovať takéto tokeny. 

ERC20 token sa dá vytvoriť zadarmo za pol hodinu klikania na počítači, nemá žiadnu hodnotu. Dokonca za pár stovák eur si viete svoj token zalistovať aj na menšie burzy, ktoré tokeny ani nepreverujú. Pokiaľ spoločnosť propaguje nejaký svoj token, ide im zrejme len o peniaze, ktorými môžu pokryť ďalšie svoje nekalé úmysly. 

Mimo vyššie spomenutých signálov, ktoré vám naznačia problém je signálov ešte ďaleko viac. Častokrát webové stránky vyzerajú odfláknuté, vývojový tím projektu na stránke nie je, alebo obsahuje stiahnuté fotky z googlu alebo niečo na stránke nefunguje (napríklad výber prostriedkov?). Takže pokiaľ už nechcete investovať sami, radšej neinvestujte vôbec. Ak áno, naštutujte si problematiku kryptomien a jednotlivé projekty. Nedávajte peniaze žiadnym spotredkovateľom alebo prostredníkom. Kryptomeny boli vytvorené ako Peer-to-Peer a tak by to malo ostať.

 

Linky:

Facebook: https://www.facebook.com/bitcoinzmenaren

Instagram: https://www.instagram.com/…oinzmenaren/

 

„Tento článok patrí firme Nethek s.r.o a je chránený copyrightom. Akéhokoľvek zneužitie (napr. kopírovanie) je trestné! Uverejnené informácie sú autorským dielom a bez súhlasu nie je povolené ďalšie šírenie tohto materiálu“

„Články v blogu nie sú investičným poradenstvom. Článok má len edukačný a informačný charakter. Investícia do kryptomien je riziková a môže byť stratová.“