Čo je to NFT token a Metaverse?

metaverse-nft-tokeny-decentraland

 

Aktuálne najväčší hype a najväčšia pozornosť sa zameriava na metaverse projekty alebo tzv. projekty virtuálnych svetov. O čo v podstate ide? Ešte donedávna takýchto projektov veľa nebolo, avšak s príchodom NFT šialenstva sa projekty virtuálnych svetov rozšírili  a dnes je ich slušné množstvo. Práve NFT tokeny sú to čo tieto projekty ťahá. Majú však nejakú budúcnosť? Majú nejaké využitie? Koľko vydržia?

Čo je to NFT token?

nft-token

Aby sme si predstavili nejaké z projektov virtuálnych svetov musíme vedieť v prvom rade, čo to vlastne NFT je. NFT je token, ktorého nosnú informáciu nie je možné zameniť – je nezameniteľný.  Preto sa to aj volá Non-fungible token (nezameniteľný token). K čomu však takýto token slúži?

Takýto token, ktorý bol v podstate vymyslený primárne na Ethereovom blockchaine (ERC-721 token a ERC-1155) dokáže byť naviazaný s rôznymi aspektami, poväčšinou s obrázkami. Zaznamenanie obrázku tokenom NFT dokáže zapísať do blockchainu jeho jedinečnosť a unikátnosť a dokáže tak „podpísať“ akúkoľvek informáciu, ktorú nosí.

Príklad: Niekto tvorí digitálne maľby, ktoré maľuje prostredníctvom tabletu. Tieto maľby má digitálne uschované. Každá je jedinečná, ale aby dokázal jej jedinečnosť navždy zapísať na blockchain, môže k tejto maľbe priradiť token NFT, ktorý túto jedinečnosť podpíše. Následne tak token, ktorý bude túto informáciu niesť môže napríklad predať ako digitálne umelecké dielo, ktoré keby niekto okopíroval, tak sa na to „môže“ prísť. NFT teda dokáže „údajne“ zabezpečiť túto jedinečnosť. Prečo píšem údajne?

Je NFT oklamateľné?

Hneď po prvých zverejnených NFT prišli pochybnosti predovšetkým zo strany Bitcoin maximalistov, ktorí hejtujú aj samotné Ethereum ako také. NFT totiž podľa nich a niektorých ďalších nezaručuje originalitu nosného „produktu“ a je ľahko kopirovateľné­. Akoto?

Príklad: Niekto vytvorí NFT s obrázkom, ktorý má rozlíšenie 1000×1000 pixelov a tým ho podpíše za originál a ponúkne niekde na market na predaj za 0,5ETH. Tento obrázok okopíruje niekto iný, upraví jeden pixel (ktorý voľným okom nemusí byť ani vidieť) a môže tak isto vytvoriť NFT a ponúknuť ho za 0,1ETH. To, že ten čo ho predáva za 0,5ETH bol prvý v tejto chvíli nič neznamená, pretože ťažko dokáže, že práve on má originál. A ak príde na market „zákazník“, ktorý si dané NFT chce kúpiť, siahne pravdepodobne po tom lacnejšom, pretože vyzerá rovnako. A toto je prvý problém NFT originality.

Druhý problém nastáva, keď totožný obrázok niekto vytvorí pod NFT na úplne inom blokchaine napr. na Solane alebo Cardane. Takéto NFT je dokonca oveľa lacnejšie na vytvorenie a rovnako tak na transakčné poplatky. Vzniknú tak totožné obrázky na rôznych chainoch a originalita a jej dokázanie je otázne.

NFT a virtuálne svety(Metaverse)?

metaverse-virtualny-svet

Kde sa však s NFT dá uvažovať ako o reálnom usecase, ktoré sa oklamať ľahko nedá, sú projekty tzv. herných virtuálnych svetov. Jedným takým, ktorý je už dlhšie na trhu je Decentraland. Jedná sa o virtuálny priestor, ktorý je rozdelený na parcely, podobne ako kataster portal v reálnom svete.

Tieto parcely majú priradené NFT tokeny s názvom LAND a môžete si tieto parcely zakúpiť, pričom budete mať k nim záznam na blockchaine, že ste si ich zakúpili. Následne viete v tomto virtuálnom svete tieto parcely aj zveľaďovať. Viete si tam postaviť domy a vybaviť miestnosti pre vaše účely. Do Decentralandu investovali aj známe spoločnosti ako Atari či Microsoft, ktorí si v tomto virtuálnom priestore urobili vlastné konferenčné haly, kde organizujú rôzne virtuálne webináre či školenia.  Ďalší majitelia si na pozemkoch vybudovali virtuálne obchody a predávajú svoje produkty takouto formou.

Decentraland a jemu podobné projekty majú podľa mňa sľubnú budúcnosť. Nejedná sa len o hry ako také, ale o spojenie virtuálnej reality, kreativity, kryptomien a obchodu. Táto forma a využitie NFT tokenov je jedno z najlepších aké poznám a verím, že v budúcnu ešte prinesie veľmi zaujímavé a prínosné informácie. Jedinú nevýhodu by som vytkol samotný problém Ethereum, ktoré má 350 dní v roku vysoké transakčné poplatky. Projekty ako Decentraland, by mohli pochovať úplne nové svety, ktoré budú fungovať na oveľa lacnejších blockchainoch, napr. Cardana. Avšak nie je isté, či sa do toho budú takýto vývojári púšťať. Čas ukáže.

Kryptomenu MANA, ktorá zastrešuje Decentraland si viete kúpiť aj u nás v zmenárni: www­.bitcoinzmena­ren.sk 

Následne ju viete držať na akejkoľvek Ethereovej kryptopeňaženke napr. Metamask a na stránke Decentralandu zmeniť na NFT token LAND, za ktorý si môžete kúpiť parcelu.

 

Linky:

Facebook: https://www.facebook.com/…oinzmenaren/

Instagram: https://www.instagram.com/…oinzmenaren/

 

„Tento článok patrí firme Nethek s.r.o a je chránený copyrightom. Akéhokoľvek zneužitie (napr. kopírovanie) je trestné! Uverejnené informácie sú autorským dielom a bez súhlasu nie je povolené ďalšie šírenie tohto materiálu“

„Články v blogu nie sú investičným poradenstvom. Článok má len edukačný a informačný charakter. Investícia do kryptomien je riziková a môže byť stratová.“