Čo je to Lightning Network!

Čo je to Lightning Network!

Ako principiálne fungujú transakcie bitcoinu sme si už čosi napísali. Všetok Bitcoin, ktorý si zasielame z krypto peňaženku na krypto peňaženku (P2P) je tzv. zasielanie onchain. Čiže transakcie sú priamo zapisované na blockchain. Pri Bitcoine existuje však ešte zaujímavý „upgrade“ s názvom Lightning Network. A práve táto vymoženosť posúva praktické využitie na oveľa zaujímavejšiu úroveň. Práve Lightning Network (ďalej len LN) je offchain. Aký je v tom rozdiel?

Prečo je potrebný Lightning Network?

Na to, aby sme posielali Bitcoin tzv. onchain nám stačí krypto peňaženku druhej strany, komu chceme Bitcoin zaslať. Po zaslaní sú vyžadované konfirmácie tzv. potvrdenia transakcie a je ich potrebných niekoľko. Mimo iného ide vaša transakcia spolu s niekoľkými ďalšími, aby bol celkový poplatok za transakciu pre vás lacnejší. Ale aj tak je stále dosť drahý. Okrem toho, že Bitcoin bojuje odjakživa so škálovaním. Lig­htning Network však funguje inak a vďaka tomu sú poplatky ultranízke, transakcie sú ultrarýchle a celkovo to prispieva k priateľnejšiemu využitiu bitcoinových transakcií. I keď aj toto má svoje muchy…

Okamžité platby pri Lightning Network!

Chcete zaplatiť za kávu alebo za zmrzlinu niekde pri malom stánku v meste, ale nechcete čakať 10 minút na transakciu? LN je ideálna voľba, pretože platby cez túto offchain metódu sú instantné. Práve z tohto dôvodu sa Lightning Network teší čoraz väčšej obľube u obchodníkov, ktorí by radi príjimali kryptomeny za svoje služby alebo tovar. Práve z hľadiska drahej transakcie a pomalej rýchlosti si to častokrát rozmyslia…tomu by malo byť koniec a BTC by sa mal postupne začať tešiť čoraz vyššej adopcii.

Čo to vlastne Lightning Network je?

Je to spôsob, kedy sa medzi dvomi účastníkmi siete otvorí kanál, cez ktorý si môžu posielať transakcie. Tento kanál sa otvorí Peer to peer na tzv. vonkajšej vrstve (Settlement layer) blockchainu a tieto transakcie teda prebiehajú offchain. Nezapisujú sa na blockchain. Až sa takýchto transakcií nájde viac, zapíšu sa všetky naraz. Transakcie môžu byť pri otvorenom kanály obojstranné a podpisujú sa obomi účastníkmi spojenia.

Ako vyzerá Lightning Network transakcia v praxi?

V praxi je možné zaplatiť bitcoinom cez LN úplne jednoducho. Je nutné podotknúť, že pre otvorenie kanálu potrebujete onchain Bitcoin s aspoň pár stovák tisícami satoshi. Pokiaľ už kanál otvorený máte, transakcie sú jednoduché. Pokiaľ by vám niekto chcel zaplatiť napr. 100 000 satoshi prostredníctvom Lightning Network, dohodnete sa na tom dopredu, vy mu vygenerujete prostredníctvom krypto peňaženky tzv. invoice čo predstavuje faktúru. Má formát dlhej adresy alebo QR kódu. Tento QR kód prepošlete protistrane, ktorá si ho naskenuje a odpočíta mu presný počet satoshi, pre aké ste tento QR kód vytvorili. 100 000 satoshi tak viete do dvoch sekúnd mať u seba. 

Akú krypto peňaženku vybrať pre Lightning network?

Pre používanie takýchto instantných platieb je nevyhnutné mať krypto peňaženku, ktorá LN podporuje. Najznámejšie sú krypto peňaženky Phoenix https://phoenix­.acinq.co/  alebo Blue Wallet https://bluewallet.io/. Niektoré sú custodial len a niektoré non custodial pre onchain alebo non custodial aj pre offchain. V praxi to znamená, že vyberte takú krypto peňaženku, ku ktorej budete mať privátne kľúče aj na Bitcoin wallet aj na Lightning Network wallet zároveň. Na krypto peňaženku by ste mali so sebou nosiť takú hotovosť, akú nosíte so sebou reálne v peňaženke keď idete do mesta alebo pod. Ale to je len bežné doporučenie. Vzhľadom na to, že sa stále jedná o funkciu vo vývoji má LN ešte svoje neduhy, čo každopádne nebráni riadnemu užívaniu.

Pokiaľ vlastníte podnik, alebo ponúkate službu či tovar, je zaužívanie LN ideálnou voľbou pokiaľ chcete prijímať kryptomeny. Kryptoadopciu LN posúva každým dňom viac vpred.