Proof of stake co to je

Proof of stake co to je

Proof of Stake – zhodnotenie bez námahy a čo je proof of stake?

Bitcoin, Monero ale aj ďalšie iné kryptomeny fungujú na blockchaine, ktorého princíp fungovania je v overovaní transakcií a zaistení tak ich nezfalšovateľného priebehu. V prípade týchto spomínaných ide o konsenzus Proof of Work, o ktorom sme si už v minulých článkoch niečo napísali. Transakcie overujú vtedy ťažiari, ktorí dostávajú odmenu za dôkaz práve resp. za určitý výpočtový výkon. Úplne odlišne však funguje forma Proof of Stake (PoS) nazývaná tiež staking, alebo poslednú dobu používaný slang stejking. Poďme sa na to pozrieť o čo ide…

Treba na Proof of Stake (PoS) ťažobný hardvér?

Transakcie na blockchaine mincí pracujúcich na konsenze Proof of Stake (PoS) neoverujú ťažiari, ale validátori. Často si ľudia myslia, že keďže sa minca neťaží, netreba žiadnu investíciu do ťažobného rigu, aby sme mince získali. To je však omyl. Ťažobné stroje síce kupovať nemusíme, ale ak chceme dostávať odmenu za overenie transakcií, musíme si kúpiť priamo mince, ktoré na tejto bázi fungujú tj. musíme investovať do danej kryptomeny.

Po zaobstaraní mincí vieme nejaký ich počet zamknúť jednou transakciou a poskytnúť ich poolu (niečo ako združovací uzol) na overenie transakcií. Za tieto overenia zo zamknutých mincí dostanete odmenu na nejakej časovej báze, aká je vymyslená. Stal sa z nás validátor. Rôzne mince majú rôzne postupy pre získanie odmien. Tento proces nespotrebováva žiadnu nadmernú el. energiu a preto nie je potrebné zakúpiť ťažobný hardvér. K dispozícii musíte mať len samotné mince.

Je staking (PoS) zelený pre prírodu keďže sa neťaží?

Už sme vyššie spomínali, že overenie transakcií zamknutím mincí nespotrebováva nadmerné množstvo energie. Greenpeace by vás za toto pochválili, avšak je naozaj PoS taký ekologický? Akoto že funguje? Načo nám je ťažba Bitcoinu keď máme takéto elegantné riešenie?

Základným problémom Proof of Stake (PoS) je však bezpečnosť. Dôkaz práce (Proof of Work) je zapísaný tvrdou prácou procesorov a na zmenu výsledku by bol potrebný až astronomicky nemožný výkon. PoS však funguje trochu inak a veškeré operácie prebiehajú už so zamknutými mincami „externe“ a nik dnes nevie, či je tento princíp dostatočne bezpečný alebo bude bezpečný nasledujúce roky. Pri Bitcoine či Moneru tento strach mať naozaj netreba. No z pohľadu ekológie je PoS zrejme na tom o čosi lepšie i keď už sa aj Bitcoin prehadzuje do ťažby z obnoviteľných zdrojov.

Zamknuté mince, čo s nimi?

Mince, ktoré uzamknete pre overenie transakcií a získanie odmeny sa nedajú poslať z vašej peňaženky preč. Toto si treba uvedomiť, pretože sa človek zvykne stretávať s názorom, že keď si mince zamkne, pôjde s nimi zatiaľ obchodovať. To však v mnohých prípadoch až na pár výnimiek nejde. Po uzamknutí mincí pre staking s nimi nemôžete vôbec hýbať ani s nimi inak manipulovať. Preto je dobré si premyslieť či idete zamknúť na staking všetky mince z danej kryptomeny, alebo len časť. Toto sa týka väčšiny projektov ako napr. Callisto. Tam sa minca uzamyká na 28 dní a nie je možné s ňou vôbec nič robiť. 

Existujú však svetlé výnimky, kedy je princíp vymyslený napr. na epochy ako je to u Cardana. Cardano má validovanie transakcií nastavené na epochy, ktoré trvajú 5 dní. Mince síce vyhradíte na staking, no ostanú nezamknuté a je s nimi možné manipulovať. Problém však nastáva ak si mince z peňaženky vyberiete a pri zbehnutí epochy nebude na walletke rovnaký (alebo vyšší, nižší však nie!) počet mincí. Ak sa to stane, tak vám odmenu za 5 dní trvania epochy nepripočíta a v tom ste prišli o odmenu. Na toto si treba dávať konkrétne u Cardana pozor. Staking má mnoho podôb a treba si vybrať pre vás najrozumnejšiu.

Staking (PoS) na burze?

Veľkým lákadlom je staking mincí na burzách. Burzy totiž ponúkajú úplne odlišné vyššie % APY (The annual percentage yield – ročný percentuálny výnos). No držať mince na burze je rizikové a tento risk je ohodnotený vyššími percentami. Takže pre tých, ktorým je okolo 6% ročne málo v bežnej walletke ku ktorej máte privátne kľúče, môžete stakovať mince aj na burzách. Od tých však kľúče nemáte a keď sa stane na burze čokoľvek (krádež, krach, atď.), tak prídete nie len o odmeny, ale aj o svoje mince. Toto si treba premyslieť hneď na začiatku a uvedomiť si dané riziko. Za nás však staking cez burzu nedoporučujeme.

Pasívny príjem?

 

Mnohí ľudia označujú Proof of Stake konsenzus za pasívny príjem. Pretože stačí investovať, zakúpiť si nejaké mince a nadelegovať ich do staking poolu. To je všetko, už zarábate. V podstate je to pravda, avšak aj tu si treba uvedomiť, koľko % APY vám stačí pri akom riziku. Pokiaľ by ste mali v Proof of Stake mince vo vysokej hodnote, bola by aj mesačná či 5 dňová odmena vysoká. Tam treba následne už len pozerať na to, či ste si vybrali dobrý projekt/mincu, ktorá aj niečo robí resp. má nejakú roadmapu a nie je to scam.

Pasívny príjem to však byť môže a tomuto názvosloviu sa nebránim. Určite je toto skôr forma pasívneho príjimu, ako nejaká MLM pyramída.

 

Niektoré mince na staking (napr. Cardano) si môžete zakúpiť aj cez našu zmenáreň https://www.bit­coinzmenaren.sk J

 

Linky:

Facebook: https://www.facebook.com/bitcoinzmenaren

Instagram: https://www.instagram.com/…oinzmenaren/

 

„Tento článok patrí firme Nethek s.r.o a je chránený copyrightom. Akéhokoľvek zneužitie (napr. kopírovanie) je trestné! Uverejnené informácie sú autorským dielom a bez súhlasu nie je povolené ďalšie šírenie tohto materiálu“

„Články v blogu nie sú investičným poradenstvom. Článok má len edukačný a informačný charakter. Investícia do kryptomien je riziková a môže byť stratová.“