TOP5: bezpečných kryptopeňaženiek!

TOP5: bezpečných kryptopeňaženiek!

Základom bezpečnosti vašich kryptomien je dobrá krypto peňaženka. Niečo sme si o nich všeobecne už dávnejšie napísali. Dnes Vám predstavíme TOP 5 krypto peňaženiek, ktoré sú plne legit, non custodial a rokmi overené.

   1. HW krypto peňaženka- Trezor

Český výrobca hardvérových walletiek Trezor je najlepším a najbezpečnejším produktom na svete. Trezor je walletka, ktorá má za úlohu úplnú bezpečnosť vašich kryptomien. Podporuje ich desiatky, no aj samotní výrobcovia SatoshiLabs sa najviac nakláňajú k Bitcoinu.

Okrem klasického seedu tj. Privátnych kľúčov vám vie bezpečnosť zvýšiť ešte s pomocou passsphrase čo je v podstate dodatočné heslo alebo využiť funkciu Shamir Backup (len pri Trezor T). Jedná sa o rozdelenie seedu do niekoľkých častí. Príklad: Urobíme si cez funkciu Shamir backup 5 rôznych seedov. Pre správny vstup do peňaženky si môžete zvoliť, že vám budú stačiť tri z piatich. Týchto 5 seedov je ideálne geograficky oddeliť. Táto bezpečnosť slúži hlavne na to, aby sa niečo nestalo tomu vášmu seedu, ktorý ste niekde ukryli. Častokrát môže byť príčinou požiar, potopa alebo aj obyčajné stratenie seedu. Táto funkcia Vám dovolí z niekoľkých celkov zložiť seed, ktorý vám sprístupní vaše krypto walletky. Trezor všetko toto podporuje. Pri jeho obstaraní si môžete kúpiť lacnejší Trezor One alebo drahší Trezor T s viacerými funkciami aj podporou viacerých altcoinov.

2. HW krypto peňaženka – Ledger

Ledger má oproti Trezoru iné výhody, ale aj nevýhody. Preto sa trh rozdeľuje a každý produkt si nachádza svojich zákazníkov. Ledger je francúzky produkt a základom toho, prečo ľudia siahajú po Ledgeri je prijateľnejšie ovládanie, podpora väčšieho množstva coinov, podpora priameho PoS (Proof of Stake) priamo na zariadení alebo samotná veľkosť či design.

Hlavným dôvodom, prečo mnohí siahajú radšej pre Trezor je to, že Ledger má svoj kód skrytý a zamknutý pred okolitým svetom. Nik teda nevie, ako presne funguje, nik do neho nevidí. Prečo je to nevýhoda? Trezor má narozdiel od Ledgeru odomknutý a voľne prístupný kód tzv. open source. Každý zbehlejší IT nadšenec alebo programátor si vie „očekovať“ či v kóde nie sú nejaké zadné vrátka, nejaké dôležité bezpečnostné diery a pod. Viac mu vedia dôverovať. Každopádne Ledger si stojí za tým, že je bezpečný. Okrem vyššie spomenutých výhod až taký rozdielny nie je. Shamir Backup však priamo nepodporuje ani Ledger Nano X.

3. SW krypto peňaženka– Coinomi

Túto walletku pozná každý, kto sa trošku v kryptosvete už pohybuje. Jedná sa o jednu z najstarších non custodial multi walletiek, čo znamená, že podporuje veľké množstvo kryptomien. Kedysi keď kryptomeny začínali a nebolo ich až toľko mal človek pre každú kryptomenu samostatnú walletku. Neskôr prišli tzv. multiwallets, ktoré podporovali viacero kryptomien. Jednou z prvých bola táto, ktorá trošku síce zaostáva vzhľadom (UI), ale funkčnosťou nie a updaty sú vždy keď niečo nové vyjde. Podporuje k dnešnému dňu stovky druhov kryptomien a tokenov. Nepodporuje zatiaľ NFT (ERC721) a niektoré pokročilé funkcie, napriek tomu slúži účelu vynikajúco a pre nováčikov v kryptomenách je úplne ako stvorená. Nevýhodou walletky je, že nemá priamy interný swap, tzn. nemôžete si zmeniť jednu kryptomenu za druhú priamo v aplikácii. Majú na to externú spoluprácu, na ktorú odkazujú, čo však mnohým užívateľom vadí.

Coinomi má pekne zostavené portfólio, viete si ju zabezpečiť aj cez 2FA a podporuje aj PoS niektorých kryptomien. Vydaná je pre iOS, Android aj pre PC. PC verziu však nedoporučujeme využívať, synchronizácia býva problémom a má oneskorené reakcie. Android verzia je najpoužívanejšia. Privátne kľúče (seed) si po jej inštalácii starostlivo uschovajte. Daný seed je pre všetky walletky len jeden.

4. SW wallet – Atomic wallet

Atomic Wallet je relatívne nová multiwalletka, ale docela rýchlo sa stala obľúbenou. Rovnako ako Coinomi sa jedná o multiwalletku, ktorá podporuje veľké množstvo kryptomien. Výhodou oproti Coinomi je, že grafické rozhranie je už veľmi pekné. Okrem toho podporuje aj PoS mnohých kryptomien so zaujímavým zhodnotením. Atomic Wallet má aj vlastný AWC token, z ktorého držania máte tak isto určité zhodnotenie. Jeho využitie je však zatiaľ malé. Obrovskou výhodou je, že Atomic wallet má vlastný swap na mince. Viete si tak zmeniť jednu kryptomenu za inú z ponuky, avšak s vyšším výmenným kurzom. Tak isto vám Atomic wallet vygeneruje seed, ktorý si musíte starostlivo uschovať. Táto walletka nie je v ponuke pre iOS ani pre Windows desktop.

5. SW krypto peňaženka – Metamask

Všetci nadšenci Etherea a tokenov na ethereovom blockchaine používajú Metamask. Peňaženka je síce multiwallet, ale podporuje len ETH sieť, na ktorej beží. Využíva sa často na styk s rôznymi decentralizovanými burzami či aplikáciami. Podporu pre Metamask využíva množstvo aplikácii či hier. Majú vyvinuté aj funkčné a spratné pluginy, ktoré si viete nainštalovať ako doplnok napr. do internetových prehliadačov.

Decentralizované burzy ako UniSwap alebo PanCake swap podporujú priamo Metamask a preto je aktuálne veľmi obľúbený. Populárne tokeny NFT mu tiež nie sú neznáme. Tak isto si je potrebné uschovať seed, ktorý na začiatku aplikácia vygeneruje. Jedná o najpoužívanejšiu ETH walletku vôbec napriek tomu, že je bez podpory Bitcoinu či iných kryptomien fungujúcich na odlišných blockchainoch.

Toto bol TOP5 zoznam napoužívanejších a zároveň bezpečných walletiek súčasnosti. Akúkoľvek walletku budete používať, vždy sa snažte siahnuť po takej, ktorá bude non custodial tzn. vygeneruje vám seed  budete mať svoje mince vo svojich rukách. Pre menšie obnosy postačia aj softvérové verzie walletiek, avšak pri väčších investíciach je dobré zvážiť napr. Trezor T. Každopádne keď nakúpite u nás na zmenárni, pošlite si mince do bezpečia J

 

Linky:

Facebook: https://www.facebook.com/bitcoinzmenaren

Instagram: https://www.instagram.com/…oinzmenaren/

 

„Tento článok patrí firme Nethek s.r.o a je chránený copyrightom. Akéhokoľvek zneužitie (napr. kopírovanie) je trestné! Uverejnené informácie sú autorským dielom a bez súhlasu nie je povolené ďalšie šírenie tohto materiálu“

„Články v blogu nie sú investičným poradenstvom. Článok má len edukačný a informačný charakter. Investícia do kryptomien je riziková a môže byť stratová.“