Kryptomena Monero: Kráľ súkromia!

Kryptomena monero

Monero: Kráľ súkromia!

V dnešnom diely sa pozrieme na konkrétny altcoin a jedným z najznámejších je Monero. Táto kryptomena je asi najviac kontroverzná zo všetkých. Kým jedni ju milujú, iní ju hejtujú. Dôvodom je bezpečnosť a anonymita, ktorú táto kryptomena ponúka. Monero je vynálezom, ktorý ochraňuje transakciu, hodnotu transakcie, odosielateľa a aj vás ako príjimateľa. Poďme sa na Monero pozrieť viac:

Ako vznikla kryptomena Monero?

Monero vzniklo ako fork kryptomeny Bytecoin (BCN). Táto kryptomena bola na prvý pohľad ideálna a riešila základnú premisu pre ktorú vznikla, a tou je anonymita. Problémom bolo, že tvorci nedomysleli mining tejto kryptomeny moc dobre. Vyťažilo sa jej „preminovaním“ 82% prostredníctvom CPU-čiek ešte pred samotným oficiálnym uvoľnením a preto sa rozhodli urobiť následný hard fork, pomocou ktorého vzniklo Monero (XMR), ktoré bolo už na tieto udalosti pripravené. Okrem toho disponovalo od začiatku nástrojmi, aké nemala v danej dobe žiadna iná kryptomena. Jedná sa o kryptomenu, na ktorej bolo od roku 2016 najviac pridaných vylepšení z TOP kryptomien daného obdobia.

Monero vzniklo ako úplne nová kryptomena, ktorá si zachovala z Bytecoinu to dobré a ostatné upgrady boli zcela nové. Poďme si rozobrať niektoré z nich ako dôkaz, prečo je práve Monero zaujímavé z hľadiska súkromia.

I2P implementácia

Monero má za sebou hutný vývoj a medzi vylepšenia, ktoré ho postihli patrí aj anonymizácia IP adries prostredníctvom anonymizačnej siete I2P. Táto anonymizácia zabráni firewallom a rôznym iným odchytávacím nástrojom, aby transakciu detekovali ako škodlivú a zachytili. Týmto sa schová aj pôvodná IP adresa, z ktorej bola transakcia poslaná a sama si nájde cestu naprieč mnohým zabezpečeniam.

Základné implementácie bezpečnosti Monera:

1. Ring Signatures 

Táto implementácia ochraňuje odosielateľa a schováva jeho adresu tzv. output adresu z ktorej transakcia odchádza. Prospieva tak k celkovej anonymtie a sťaženiu trasovania transakcie či majiteľov walletiek.

Zároveň sa pri outpute delí suma outputu na určité nominálne hodnoty, ktoré sa neskôr vyskladajú u príjimateľa. Tie sa však vyskladajú z viacerých outputov (z viacerých transakcií, ktoré vám systém pospája). Je to z toho dôvodu, aby keď posielate viacerí nejakú transakciu v nejakej rôznej hodnote, aby ich systém najskôr rozdelil na rovnaké sumy a vedel preposlať a pospájať príjimateľovi do walletky.

Toto delenie hodnoty transakcií je zároveň integrovaným natívnym mixérom Monera.

2. Stealth Adresses 

Tu máme veľmi podobnú funkciu v praxi ako ring signatures, až na to, že v tomto prípade toto vylepšenie chráni príjimajúcu walletku.

3. Ring Confidential Transactions (RingCT) 

Toto vylepšenie, ktoré prišlo už v roku 2017 dokáže skryť samotnú hodnotu transakcie čím opäť prispieva k súkromiu a anonymite. Hodnotu ako aj ostatné údaje viete rozlúštiť pomocou kľúča viewkey, ktorý keď zadáte pred hash transakcie, tak zobrazí všetko čo o nej vie. Je to vhodné napríklad v prípade nejakých dôkazov platby, alebo dôkazov pre nejaké úrady a pod.

Ťažba kryptomeny Monero

Beží na PoW (proof of work) variácii ťažby rovnako ako napr. Bitcoin a je preto náročnejší na spotrebu el. energie. Zároveň je tým dokázaná bezpečnosť siete a jej decentralizácia.

Mining bežal do roku 2019 na algoritme CryptoNight, ktorý bol vytvorený pre ťažbu prostredníctvom CPU. Neskôr sa prišlo s inováciou a prejdením na nový algoritmus RandomX, ktorý je viac ASIC rezistívny a teda nie je možné ho ťažiť masívne na ASIC mineroch ako napr. Bitcoin. Zamedzilo sa tak určitej centralizácie mince. Ťažba Monera vyžaduje vysoké kapacity pamätí a slušný výpočtový výkon. Ťažba je možná pomocou grafických kariet (GPU), ale aj procesorov (CPU)

Monero je inflačná mena, nie je ho obmedzené množstvo ako v prípade Bitcoinu. Avšak inflácia sa pohybovala v roku 2017 pod 1% a postupne mala klesajúci charakter blížiaci sa nule. Halving Monero nepozná a odmeny za vyťažené bloky sa teda postupne a hlavne pomaly znižujú. Nárazovosť a veľké skoky delením odmien z vyťažených blokov sa pri Bitcoine stretol s nepochopením minerov, ktorý tak prišli z okamiha na okamih o značnú časť odmien. Pri Moneru je tento problém vyriešený práve postupným znižovaním odmeny z ťažby.

Poplatky za transakcie pri kryptomene Monero?

Toto je na tejto minci veľmi zaujímavé. Kým pri Bitcoine stúpajú poplatky (fees) so zväčšovaním sa blokov, tak pri Monere je tento proces opačný. Poplatky sa zvyšujúcim sa používaním Monero transakcií znižujú. Celkovo sa zvyšujú, ale na jednu konkrétnu transakciu sú stále nižšie. Bloky Monera sa adaptívne zväčšujú alebo zmenšujú, čo z neho robí veľmi zaujímavý nástroj pre platby.

Pri extrémne vysokých transakciách však vie sieť „penalizovať“ odosielateľa a zaúčtovať mu vyšší poplatok. To však nie je robené plošne, čo je obrovská výhoda. Pri desiatkách XMR sú to častokrát centy.

Rich list? Nie!

Pri Monere nemôžeme vidieť ani tzv. Rich list. O čo ide? Je to zoznam adries s najväčším množstvom coinov, určitý rebríček. Takto sa dá napríklad zistiť pri Bitcoine, ktoré adresy koľko držia a docela to odhaľuje informácie o decentralizácii ako takej. Monero si svoje tajomstvo drží.

Bezpečnosť nadovšetko pri kryptomene Monero

Pri všetkých implementáciách zabezpečovacích a anonymizačných prvkoch a forkoch Monera sa trošku zabúda na vývoj z iného uhla pohľadu. Ich webová wallet má veľmi pomalé updaty, rovnako tak všetky podporujúce non custodial wallets ako napr. Coinomi. Rýchlejšie reaguje na zmeny napr. Cake Wallet. Vývojári už dávnejšie oznámili aj vývoj vlastnej hardvérovej peňaženky, no dodnes o tom nie sú ďalšie informácie. V tomto je Monero pozadu.

Avšak stále je možnosť vytvoriť si full node wallet pre Monero. Toto zvládnu však len tí šikovnejší, no je to dôležitý krok v anonymite.

Monero je tzv. dokonalá kryptomena, ktorá by sa mohla použiť ako držiteľ hodnoty a aj ako platobný prostriedok. Dokonca sú s ňou jednoduchšie donate/tips, pretože nik, kto by nahliadol na QR kód nevie koľko mu tam tých donate-ov prišlo. Avšak trošku je pozadu ten vývoj mimo bezpečnosti a anonymity a hlavne je Monero stále v očiach bežných ľudí ako kryptomena drogových dílerov a teroristov.

Situácie na Slovensku a vo svete nás nútia sa zamýšľať spôsobom, akým ochránime seba a svoje súkromie od „nakukávania“ štátnych inštitúcií. Monero vie byť v tomto veľkou pomocou a jeho ocenenie ešte len príde.

 

Linky:

Facebook: https://www.facebook.com/bitcoinzmenaren

Instagram: https://www.instagram.com/…oinzmenaren/

 

„Tento článok patrí firme Nethek s.r.o a je chránený copyrightom. Akéhokoľvek zneužitie (napr. kopírovanie) je trestné! Uverejnené informácie sú autorským dielom a bez súhlasu nie je povolené ďalšie šírenie tohto materiálu“

„Články v blogu nie sú investičným poradenstvom. Článok má len edukačný a informačný charakter. Investícia do kryptomien je riziková a môže byť stratová.“