Kryptomeny: Stručný základ a čo sú kryptomeny?

Kryptomeny

Kryptomeny: Stručný základ, ktorý by mal každý vedieť kým začne s kryptomenami!

Ošiaľ, ktorý je tu už viac ako 13 rokov a začal prvou kryptomenou, ktorá je dodnes najznámejšou. Bitcoin. Vznikol v roku 2008 a dodnes je považovaný za kráľa kryptomien. Dokonca aj v časoch kedy ich existuje viac ako 6000 rôznych druhov. Tvorca Satoshi Nakamoto vytvoril tento konsenzus fungujúci na blockchaine systémom, ktorý nemožno oklamať. V tejto sieti nemôže podvádzať ani jedna zo zúčastnených strán. V dnešnom článku si ozrejmíme základné pojmy a rozdelenie kryptomien počnúc Bitcoinom.

Čo je to Bitcoin?

Bitcoin je aktívum decentralizovanej siete, ktoré bolo vytvorené pravdepodobne ako reakcia na finančnú krízu z roku 2008. Na jej riešenie vyčlenili Spojené Štáty Americké 700 miliárd dolárov, ktoré si „natlačili“. Bitcoin vytvoril človek alebo entita pod pseudonymom Satoshi Nakamoto. Ide o jedinečnú naprogramovanú sieť v ktorej nemožno podvádzať. Je navrhnutá tak, aby dodržiavala určité pravidlá kontroly a nemohol do nich nik zasahovať.

1 Bitcoin (1BTC) má aj menšie „diely“ s názvom Satoshi. Jeden Bitcoin je zložený zo 100 miliónov Satoshi. Satoshi je možné brať ako haliere. Používajú sa ako jednotky hlavne v rozšírenej vonkajšej vrstve Lightning Network o ktorej si povieme v ďalších článkoch viac.

Ako Bitcoin funguje?

Zjednodušene ak chce niekto v tejto sieti vykonávať transakcie, na overovanie týchto transakcií slúžia milióny počítačov po celom svete. Ak overia transakciu ako valídnu, zapíše sa tento krok do účtovnej knihy s názvom Blockchain. Tento blockchain je úplne transparentný a každý vie nájsť a overiť si či daná transakcia medzi dvomi užívateľmi siete naozaj prebehla.

Toto overovanie transakcií sa nazýva aj dôkaz práce (ProofofWork) a pod týmto konsenzom Bitcoin aj funguje. Dôkaz práce vykonávajú „ťažiari“ (mineri), ktorý prostredníctvom vysokého výkonu overujú tisíce transakcií za sekundu. Za toto overenie dostávajú odmeny z transakčných poplatkov, ktoré platia odosielatelia transakcií. Čím viac takýchto ťažiarov na svete je, tým viac je Bitcoin decentralizovaný. Viac o ťažbe si napíšeme v ďalších článkoch.

Prečo nie je len Bitcoin?

Ako sme spomínali v úvode, okrem Bitcoinu existuje ešte veľké množstvo iných kryptomien. Prečo vlastne vznikli? Bitcoin totiž pre niektorých nie je dokonalý. Nezvláda obrovské počty transakcií a má aj pomalšie transakcie. Navyše sa poslednou dobou šíria polopravdy o tom, aký má ťažba Bitcoinu dopad na ekológiu.

Práve na riešenie týchto problémov začali vznikať ďalšie kryptomeny, ktoré si z Bitcoinu prevzali základy a snažili sa ich vylepšiť. Spomenúť vieme najznámejší Litecoin, Ethereum alebo anonymné Monero. Tieto kryptomeny už nevyvíjali anonymní tvorci, ale verejne známe tváre a častokrát matematíckí alebo IT géniovia. Všetky ostatné kryptomeny mimo Bitcoinu dostali názov altcoiny, ako alternatívne coiny. Napriek snahe tvorcov niektorých, ani jedna sa do dnešnej doby neprekonala Bitcoin, i keď niektoré altcoiny majú napr. lepšiu škálovateľnosť, ale na úkor niečoho iného. Bitcoin bol a pravdepodobne aj bude vždy tou jednotkou v krypto svete. Niektoré altcoiny dostali ešte ľudový názov shitcoiny. To sú mince, ktoré majú strašne malé objemy alebo sú doslova nezmyslom. Tých je bohužial na poli kryptomien najviac a častokrát sa z nich vyklubú aj podvody. (O podvodoch si ešte napíšeme v ďalších článkoch)

Odkiaľ vezmem kryptomeny?

Kryptomeny sa držia v elektronických peňaženkách tzv. krypto peňaženkách. Kryptomeny sa zvyčajne kupujú v krypto ATM, čo sú stroje podobné bankomatom. Tie sú inštalované po celom svete vrátane väčších miest na Slovensku. Táto voľba je ideálna, pretože pri kúpe nie je nutné potvrdzovať totožnosť (KYC – Know your customer – poznaj svojho zákazníka). Overenie totožnosti pomocou vodičského alebo občianskeho preukazu je nutné až pri vyšších sumách. Kryptomeny je možné kúpiť aj na burzách alebo zmenárňach, ale tam je už spojenie s bankovým účtom a teda už o vás nejaké tie informácie budú mať. Preto doporučujem krypto ATM. Nájdete ich na tejto mape: https://coinat­mradar.com/

Ďalšie možnosti sú peer to peer (P2P) s niekým napriamo, napr. cez vekslákov alebo burzy ako napr. Bisq (napíšeme si o nej v budúcnu viac)

Akú peňaženku na kryptomeny?

Po kúpe je ideálne si poslať kryptomeny do bezpečnej walletky. Ideálny typ walletky na úschovu je tzv. Non Custodial wallet(walletka ku ktorej vlastníte privátne kľúče). K takejto walletke nemá prístup žiadna tretia strana a je teda absolútne bezpečná. Privátne kľúče je potrebné si uschovať, ideálne odpísať niekam na papier. Jedná sa o 12 alebo 24 slov. Nedoporučujem ich fotiť na telefón či zapisovať akokoľvek elektronicky. Papier je ideálny. Vyššia možnosť je napríklad do kovu prostredníctvom napr. Bunkeroidu.

Walletka môže mať podobu aplikácie na telefón, alebo priamo walletka na desktop Windows/iOS. Najbezpečnejšou voľbou je hardvérová walletka, čo je samostatné zariadenie na „držanie“ kryptomien. Poznáme dvoch najväčších výrobcov, český Trezor a francúzky Ledger. Každý má svoje pre a proti, no Trezor má otvorený kód, takže je možné zistiť ako funguje a či je bezpečný. Ledger si svoje tajomstvo skrýva, čo pre niektorých ľudí nie je dobrým znamením. Na druhú stranu podporuje Ledger viac altcoinov. Voľba je na vás.

Po kúpe kryptomien si mnohí ľudia si myslia, že kryptomeny vlastnia keď si nainštalujú walletku a pošlú si ich tam. Toto je však častý omyl. Kryptomeny nemožno vlastniť. Môžete vlastniť len prístup k nim a tým prístupom sú práve privátne kľúče.

Na úvod by to bolo v skratke všetko. Kryptomeny sú obšírna téma a každej z vyššie spomínanej sa budeme aj podrobne zaoberať v ďalších dieloch „Spoznaj svet kryptomien“

Linky:

Facebook: https://www.facebook.com/bitcoinzmenaren

Instagram: https://www.instagram.com/…oinzmenaren/

 

„Tento článok patrí firme Nethek s.r.o a je chránený copyrightom. Akéhokoľvek zneužitie (napr. kopírovanie) je trestné! Uverejnené informácie sú autorským dielom a bez súhlasu nie je povolené ďalšie šírenie tohto materiálu“

„Články v blogu nie sú investičným poradenstvom. Článok má len edukačný a informačný charakter. Investícia do kryptomien je riziková a môže byť stratová.“