Čo je to DCA metóda?

DCA stratégia nákupu

DCA metódu nákupu môžete využiť aj v našej zmenárni, ak nevieš čo je to tak si určite prečítaj článok o DCA metóde.

Za koľko nakupovať? Aká je to DCA metóda?

Problémom v diskusiách na facebooku alebo iných komunitných skupinách býva to, kde a ako kryptomeny kúpime. O tom sme si už niečo napísali, no ako zistíme, aký je najlepší spôsob sporenia? Je lepšie nakúpiť jednorázovoza väčší obnos a HODL? Alebo postupne prikupovať? Ak hej tak kedy? A čo je vlastne DCA? Toto všetko si napíšeme v nasledujúcich riadkoch, kedy by ste mali získať ako taký obraz o tom, akým systémom by malo pre vás zmysel platiť.

Nakúpiť raz za väčšiu sumu a držať (HODL)?

S týmto nápadom sa stretávam denne. Proste niekto má vyšší rozpočet, ktorý chce investovať a zhodnotiť, tak za niekoľko tisíc alebo aj viac € zakúpi nejaké kryptomeny. Nápad to nemusí byť zlý ak trafí vhodnú dobu na kúpu. To však človek nikdy nevie. V danej chvíli vie byť napr. Bitcoin na začiatku bullrunu alebo naopak na začiatku bearu. Pri rôznych kryptomenách by si človek mal premyslieť na akú dobu si ich kupuje a či ich nekupuje už neskoro. To druhé dopredu nik netuší, ale odhadovanú dobu by si mal dotyčný stanoviť. Totiž ak si stanovíte že to podržíte napr. 3 roky tak budete čakať a uvidíte ako sa cena vyvinie.

Dovolím si však tvrdiť, že toto sa netýka Bitcoinu. V dobe písania tohto článku (27.9.2021) je Bitcoin podľa mňa ešte stále cenovo nízko a čakajú ho ešte zaujímavé časy. Väčší nákup za aktuálnu cenu by nemusel byť problémom pri dlhodobejšom HODL-i. Každopádne toto nie je finančná rada a ideálne je portfólio diverzifikovať. Tu je však graf nákupu DCA Bitcoinu za 5 rokov:

 

Ako aplikovať správne metódu DCA na nakupovanie kryptomien?

Princíp nakupovania DCA metódou sa rokmi osvedčil. Ide o pravidelné postupné prikupovanie kryptomien vo fixnej dolárovej (alebo eurovej) hodnote. Bez ohľadu na cenu kryptomeny musí byť vždy suma rovnaká. Dosiahne sa tak určitý priemer, ktorý je dokázateľne z dlhodobého hľadiska dokupov zhodnotený v pluse.

DCA funguje a najviac sa využíva práve pri Bitcoine, no nie je problém ho využiť aj pri iných menách so silným fundamentom. Pozor! DCA metóda pravdepodobne nebude nikdy fungovať na úplne špekulatívne shitcoiny. Túto stratégiu využívajú aj investori pri nákupe akcií. Pokiaľ chcete vedieť koľko by ste mali zarobené v akciách Apple za posledných 5 rokov pri pravidelnom sporení 30USD mesačne, dnes by ste mali zisk 3739€ za 5 rokov (obr.1). A to si povedzme, že akcie Apple nie sú nejako veľmi volatilné, resp. nie tak ako kryptomeny.


 

 

DCA Sratégia + HODL stratégia je správnym postupom?

Nakupovať  by ste mali týmto spôsobom najmä ak s kryptom začínate, alebo to nechcete príliš komplikovať napr. tradovaním. DCA systém vám rozloží volatilitu a celkové riziko možnej stráty na minimum. Väčšina búrz s KYC už takýto systém nákupu podporuje. Stačí z vašej banky nastaviť trvalý príkaz na úhradu na IBAN burzy a je to. Je to najjednoduchší systém nakupovania resp. dokupovania no nie najšťastnejší keďže väčšina takýchto búrz aj vyžaduje KYC. Následne je ideálne držať (HODL) dané čiastky určité obdobie, ktoré si sami určíte. Doporučuje sa niekoľko rokov.

Iné spôsoby DCA nákupov?

Pokiaľ by ste sa rozhodli, že nechcete skenovať vaše doklady a legitimovať sa na nejakej burze, je tu aj iná možnosť. Už síce nebude taká automatická a bude drahšia na poplatky a náročnejšia na nejaký ten čas. V prípade, že nechcete pustiť vaše osobné údaje na internet, môžete si kúpiť kryptomeny aj cez kryptomaty (krypto ATM), kde síce zaplatíte vyšší poplatok za nákup, ale kompletne anonymne. Rovnako tak viete využiť niektorú z Peer to Peer búrz napr. Bisq o ktorej sme už dávnejšie trochu písali alebo nakupovať anonymne od veksláka. Tí však vyžadujú nákup vo vyšších sumách, takže je to len na vás.

Jednou z možností je aj využiť našu zmenáreň www.bitcoinzme­naren.sk kde si bez KYC viete zatiaľ nakupovať manuálne. Pracujeme na tom, aby to v blízkej budúcnosti bolo plne automatické a teda bez starostí J

 

Každopádne je DCA systém tým najlepším spôsobom pre menej znalých v kryptosvete. Niekoľko rokov Bitcoinu to len dokazuje.

Poď investovať snami formou DCA, stačí sa zaregistrovať, kde už budete mať možnosť nastaviť si sporenie formou DCA.

 

Linky:

Facebook: https://www.facebook.com/bitcoinzmenaren

Instagram: https://www.instagram.com/…oinzmenaren/

 

„Tento článok patrí firme Nethek s.r.o a je chránený copyrightom. Akéhokoľvek zneužitie (napr. kopírovanie) je trestné! Uverejnené informácie sú autorským dielom a bez súhlasu nie je povolené ďalšie šírenie tohto materiálu“

„Články v blogu nie sú investičným poradenstvom. Článok má len edukačný a informačný charakter. Investícia do kryptomien je riziková a môže byť stratová.“