Kryptopeňaženky a transakcie!

Kryptopeňaženky a transakcie

Krypto peňaženky a transakcie!

Dnešný diel sa budeme venovať samotným peňaženkám (ďalej len walletkám)a tran­sakciám medzi nimi. Keďže sú rôzne druhy walletiek, rozdelíme si ich a napíšeme si výhody a nevýhody. Dobrá walletka je základom ku kúpe kryptomien, ale ešte dôležitejší je jej výber na samotné „držanie“ kryptomien.

Držanie kryptomien na burze alebo zmenarni?

Držíte kryptomeny po nákupe na walletkách nejakej burzy? Najväčšia chyba. Krátka história kryptomien nám už mnohokrát ukázala, že to nie je vhodné. Útoky na burzy sú pomaly na mesačnom poriadku a pri niektorých dochádza aj o odcudzenie nemalých čiastok. Držaním vašich kryptomien na burze ich nemáte vo vlastnej správe. Burza vám nedá privátne kľúče ku vašim walletkám, pretože za ne zodpovedá ona. Ak si ale myslíte, že poistenie vkladu na burzu vám kryptomeny ochráni, nemusí to byť pravda. Hackerské útoky nedávnych časov (napr. Cryptopia) ukázali, že pri dostatočne veľkej ukradnutej sume to samotnú burzu môže úplne položiť a napriek poisteniu už nikdy nemusíte svoje kryptomeny vidieť.

Kryptomeny a hlavne Bitcoin bol stvorený pre Peer to Peer transakcie. Medzitým by nemal dohliadať nikto tretí, kto má privátne kľúče. V tomto prípade je to burza či zmenáreň. Preto doporučujeme pokiaľ budete nakupovať kryptomeny na burze alebo zmenárni ako je aj naša https://www.bitcoinzmenaren.sk , tak si kryptomeny po kúpe treba poslať rovno do bezpečia na walletku ku ktorej vlastníte privátne kľúče len vy a nik iný. Ktorá to ale má byť?

Krypto peňaženka v mobile?

Najčastejšie ľudia siahajú po mobilných aplikáciách, pretože nechcú mať zbytočné opletačky s ďalším zariadením, alebo púšťať počítač kôli otvoreniu nejakej desktopovej walletky. Je jednoduché si stiahnuť aplikáciu a v nej si walletku vygenerovať. Napriek tomu, že väčšina týchto walletiek naozaj vygeneruje aj privátne kľúče nemusia byť bezpečné. Aj tam je potrebné si nastaviť 2FA overovanie, ktorým je napr. Google autheticator. Ten náhodne generuje v určitých časových intervaloch heslo a nik tak nedokáže poslať bez neho vaše kryptomeny z walletky niekam preč. Predsa ide o aplikáciu v Android alebo iOS zariadení a tam sa môže dostať akýkoľvek malware, ktorý niečo takéto bezproblémov dokáže.

Krypto peňaženka na papieri – Paper wallet

Základnou wallekou však nie je tá mobilná. Najjednoduchšou walletkou, ktorá nemá nároky na ďalší hardvér a softvér pre svoj „chod“ je práve paper wallet. Paper wallet je peňaženkou na papieri, kde okrem verejnej adresy máte zobrazené aj privátne kľúče. Toto je nedosiahnuteľná méta každého hackera, ktorý by vám chcel vaše kryptomeny spreneveriť elektronicky. Problém je však, že s touto walletkou prichádza veľká zodpovednosť, je totiž dôležité správnym postupom vygenerovať a exportovať tieto privátne kľúče. Ideálny stav je cez dôveryhodné zariadenie. Navyše môže nesprávny postup výberu mincí z paper walletky nadobro stratiť úplne všetky.

Príkladom takejto walletky, ktorá sa dnes často využíva je v bitcoin ATM. Ten vám vygeneruje verejnú aj privátnu adresu na obyčajný kus papiera. V tej chvíli je bezpečnosť len vo vašich rukách na kúsku papieriku.

Desktop krypto peňaženka? Aké sú nevýhody?

Vráťme sa naspäť k aplikáciám. Oficiálna walletka stiahnutá ako inštalácia zo stránky výrobcu walletky by mala byť istotou bezpečnosti. Ani to však nemusí byť ideál. Okrem toho, že takáto walletka sťahuje celý blockchain (častokrát má desiatky gigabyte-ov) tak beží väčšinou pod Windowsom. (málokto vie pracovať s Linuxom) Windowsáci majú tak o problém viac čo sa bezpečnosti týka. Ten je totiž ako iste vieme viac náchylný na vírusy a bugy.  Používatelia Linux distribúcii tento problém riešiť nemusia.

Celé stiahnutie blockchainu (synchronizácia) môže trvať prvý krát aj desiatky hodín a pokiaľ potrebujete odoslať  v tej chvíli transakciu tak ste skončili. Preto sú „jednoduchšie“ na použitie mobilné walletky, no bezpečnosť prinášajú asi rovnakú. Aká je teda najlepšia možnosť?

Hardvérová krypto peňaženka?

Jednoznačna zhoda všetkých kryptonadšencov je hardware wallet tj. Samostatné zariadenie na správu a prístup ku vašim kryptomenám. Poznám dvoch najväčších a komerčne najznámejších výrobcov. Ledger z Francúzka a Trezor z Českej republiky od našich susedov. Nebudeme porovnávať tieto walletky, pretože každá ponúka iné výhody a nevýhody. V zásade sú však rovnaké. Majitelia hardwarovej krypto peňaženky Trezor poukazujú na otvorený čitateľný kód, kedy vedia čo presne walletka robí a že neobsahuje žiadny skrytý backdoor tj. Zadné dvierka pre nejaký prípadný útok hackera. Ledger si toto drží ako tajomstvo čo vo svojom princípe moc dobré nie je, ale mnohí užívatelia to akceptujú.

Užívateľsky sú veľmi pekne prispôsobené a jednoduché pre použitie. Najlacnejšie modely podporujú väčšinou menší počet druhov peňaženiek, tie drahšie modely podporujú širokú škálu.

V princípe sú hardvérové walletky najbezpečnejšími nástrojmi na správu kryptomien. Nie je odveci do jednej z nich investovať pokiaľ sa niekto rozhodne držať väčšiu čiastku v kryptomenách. Osobne doporučujeme nákup HW wallet už pri držaní 2× takej sumy ako vychádza cena samotnej hardware wallet.

V princípe stále platí to, že základom bezpečnosti je mať zodpovedne uschované privátne kľúče

Linky:

Facebook: https://www.facebook.com/bitcoinzmenaren

Instagram: https://www.instagram.com/…oinzmenaren/

 

„Tento článok patrí firme Nethek s.r.o a je chránený copyrightom. Akéhokoľvek zneužitie (napr. kopírovanie) je trestné! Uverejnené informácie sú autorským dielom a bez súhlasu nie je povolené ďalšie šírenie tohto materiálu“

„Články v blogu nie sú investičným poradenstvom. Článok má len edukačný a informačný charakter. Investícia do kryptomien je riziková a môže byť stratová.“