Investície do kryptomien

Investície do kryptomien

        V dnešnej dobe mnoho ľudí investuje do digitálnych mien, medzi ktoré patria Bitcoin, Ethereum alebo Litecoin. Pozrime sa prečo investícia do digitálnych mien a ich používanie sa môžu ukázať ako skvelý nápad.

Prečo sa niektorí rozhodnú siahnuť po kryptomenách? Hlavným faktorom, pri ktorom sa kupujúci rozhodne, či bude investovať do digitálnej meny, je potenciál pre zisk. Hodnota digitálnych mien je volatilná, no táto premenlivosť so sebou prináša aj možnosť ako si privyrobiť peniaze. Kryptomeny, ako napríklad Ethereum alebo Bitcoin, zaznamenali od svojho vzniku prudký nárast na hodnote. Vďaka tomu sa mnohým, ktorí investovali do týchto mien, podarilo zarobiť nemalú čiastku peňazí

Ďalšou výhodou digitálnych mien, okrem investícií a potenciálneho zisku, je ich používanie. Niektoré kryptomeny, ako napríklad Bitcoin, boli navrhnuté tak, aby používali tzv. špeciálnu „blockchainovú“ technológiu. Znamená to, že ich neovládajú centrálne autority a pri ich používaní nie je potrebná účasť tretích strán. Platby vďaka tomu prebehnú za pár minút a realizujú sa priamo medzi používateľmi bez toho, aby z nich odvádzali tretie strany akékoľvek čiastky. „Blockchainové“ technológie fungujú pomocou distribuovaných databáz, ktoré sú zdieľané koncovými používateľmi a do ktorých sa zapisujú vykonané transakcie. 

Aké kryptomeny poznáš?

        Od svojho vzniku v roku 2009, kedy bola vytvorená prvá digitálna mena Bitcoin, sa počet kryptomien dramaticky rozšíril. Medzi dnes najkupovanejšie meny patria Bitcoin, Ethereum, Tether, BNB, XRP, Litecoin a mnoho ďalších. Každá z nich disponuje svojimi unikátnymi vlastnosťami, technológiami a špecifickým vy­užitím

Prečo si vybrať Bitcoin?

        Bitcoin je prvá a najznámejšia mena vo svete kryptomien. Jeho výhodou je ľahké a pohodlné použitie, keďže väčšina obchodníkov akceptovala Bitcoin ako platobný prostriedok. Funguje tiež, ako sme predtým spomenuli, na decentralizovanej sieti, vďaka ktorej nie je kontrolovaný žiadnou autoritou, ako napríklad bankou alebo vládou. Vďaka tomu, je používanie Bitcoinu transparentné, anonymné a obmedzujú sa tak možnosti s manipuláciou. Zaujímavé je aj to, že Bitcoin má nastavenú hornú hranicu, ktorá zodpovedá maximálnemu počtu Bitcoinov v obehu. Obmedzený počet je fixne nastavený na 21 miliónov. Tvorca tejto meny, Satoshi Nakamoto, zakódoval limit do zdrojového kódu Bitcoinu a zabránil tak potenciálnej inflácii, ktorá by ho mohla znehodnotiť. Odolnosť voči cenzúram alebo protiopatreniam, ktorými by chceli akékoľvek autority alebo tretie strany zakázať transakcie, je ďalšou silnou stránkou tejto digitálnej meny. Mechanizmus platenia a jeho využívania, ktorý je založený na decentralizovaných technológiách, znemožňuje zasahovať do používateľských transakcií. Vidíme tak, že Bitcoin je spoľahlivou digitálnou menou, ak ide o bezpečné a anonymné platby na internete.

        Kryptomeny sú súčasťou finančného sveta, ktorý sa v dnešnej dobe stal rýchlo meniacim sa sektorom. Pri návrhu digitálnych mien sa používajú rôzne technológie, ktoré zabezpečujú, že daná mena bude prispôsobená pre konkrétny účel. Príkladom je známy Bitcoin, ktorý vďaka moderným technológiám umožňuje transparentné a bezpečné platby.