Ako kúpiť Bitcoin : sprievodca pre začiatočníkov, expertom za pár minút !

Predstavte si digitálnu mincu, ktorú môžete poslať komukoľvek na svete, bez potreby banky alebo sprostredkovateľa. To je bitcoin! 

Základné Informácie

Bitcoin je prvá a najznámejšia kryptomena, ktorú v roku 2009 vytvoril anonymný tvorca alebo skupina tvorcov pod pseudonymom Satoshi Nakamoto. Je to digitálna mena, ktorá funguje na decentralizovanej sieti nazývanej blockchain. Predstaviť si to môžete ako obrovskú verejnú knihu, kde sú zaznamenané všetky transakcie, ktoré sa s bitcoinom uskutočnia.

Prečo je Bitcoin Zaujímavý?

  1. Decentralizácia: Žiadna centrálna autorita ho nemôže ovládať alebo manipulovať s ním.
  2. Obmedzené množstvo: Celkový počet bitcoinov je obmedzený na 21 miliónov. 
  3. Rýchle a lacné transakcie: S bitcoinom môžete posielať peniaze kdekoľvek na svete za minimálne poplatky a rýchlosťou, ktorá často prekonáva tradičné bankové prevody.
  4. Bezpečnosť a anonymita: Transakcie sú bezpečné a anonymné. Aj, keď sú všetky transakcie verejne zaznamenané v blockchaine, identita používateľov zostáva skrytá za adresami peňaženiek.

Ako Bitcoin Funguje?

Keď chcete poslať bitcoin, zadáte transakciu pomocou svojej digitálnej peňaženky. Táto transakcia je potom overená a zaznamenaná do blockchainu sieťou tzv. ťažiacich počítačov, ktoré riešia zložité matematické problémy. 

Ako Môžete Použiť Bitcoin?

  • Investície: Mnoho ľudí považuje bitcoin za digitálne zlato a investujú do neho ako do uchovávateľa hodnoty.
  • Nákupy: Čoraz viac obchodníkov prijíma bitcoin ako platidlo. Môžete ním platiť za tovar a služby online a niekedy aj v kamenných obchodoch.
  • Medzinárodné platby: Posielanie peňazí do zahraničia je s bitcoinom rýchle a lacné, ideálne pre medzinárodné platby.

Bitcoin je revolučný koncept, ktorý mení spôsob, akým vnímame a používame peniaze. Je to fascinujúca technológia s obrovským potenciálom. Čítajte ďalej a dozviete sa aj ako kúpiť bitcoin na Slovensku.

Možnosti kúpy bitcoinu

Či už ste úplný začiatočník alebo máte nejaké skúsenosti,  ukážeme si tri hlavné spôsoby, ako sa dostať k svojmu prvému bitcoinu.

Krok 1: Ako kúpiť bitcoin online – cez burzu

Prvým krokom je výber spoľahlivej online burzy. Odporúčame začať s populárnou burzou ako Coinbase. Proces je jednoduchý, ale budete musieť prejsť overením totožnosti – nahratie občianskeho preukazu je nutné kvôli bezpečnosti.

Keď máte účet otvorený a overený, je čas vložiť peniaze. Najlepšou možnosťou je bankový prevod. Síce to trvá pár dní, ale je to lacnejšie. Keď sú peniaze na účte, môžete začať. Vyhľadajte bitcoin (BTC), zadajte sumu, ktorú chcete kúpiť, a kliknite na „Kúpiť“. Gratulujeme, práve ste si kúpili svoj prvý bitcoin! Nemusíte ho kúpiť celý. Môže si kúpiť aj jeho časť. 

Krok 2: Ako kúpiť bitcoin v automate

Ak preferujete rýchlosť a máte hotovosť, kryptomenový automat je skvelou voľbou. V Bratislave a iných veľkých mestách nájdete tieto automaty.

Najprv si stiahnite bitcoinovú peňaženku na mobil, napríklad Trust Wallet. Potom vyhľadajte automat. Na mieste vyberte možnosť „Kúpiť bitcoin“, naskenujte QR kód svojej peňaženky, vložte hotovosť a potvrďte transakciu. Za pár minút budete mať bitcoin vo svojej peňaženke. Je to rýchle a jednoduché!

Krok 3: Kúpa bitcoinu cez P2P platformy

Tretím spôsobom je kúpa bitcoinu cez P2P platformy ako LocalBitcoins. Tento spôsob je ideálny, ak nemáte hotovosť a nechcete čakať na bankový prevod.

Vytvorte si účet na P2P platforme. Vyhľadajte predajcu s dobrou reputáciou a dohodnite sa na podmienkach platby. Pošlite peniaze podľa dohodnutého spôsobu platby (napr. bankový prevod) a predajca vám pošle bitcoin. Dôležité je čítať recenzie a komunikovať s predajcom, aby všetko prebehlo hladko a bezpečne.

Bezpečnostné tipy na záver

  1. Dvojfaktorová Autentifikácia (2FA): Povinne zapnite 2FA na svojom účte na burze.
  2. Reputácia predajcu: Ak kupujete cez P2P platformy, vždy si overte reputáciu predajcu.
  3. Bezpečná peňaženka: Svoje bitcoiny uložte do bezpečnej peňaženky a nenechávajte ich dlhodobo na burze.

Teraz ste pripravení na kúpu svojho prvého bitcoinu. Bitcoin je skvelá investícia, ak ste opatrní a dáte si pozor na bezpečnosť. Veľa šťastia!